Prečo práve kokosový olej ?

27.10.2015 15:22

Kokosový olej, veľký hit tohto a minulého roka. Myslím si, že len málokto o ňom nepočul alebo nečítal o jeho skvelých vlastnostiach. Ja osobne som sa k nemu dostal pred pol rokom. Nazačiatku som používal rafinovaný na pečenie a varenie, neskôr extra panenský. S veľkým obdivom som spozoroval, že odkedy ho užívam, tak mám viac energie a dokážem vo svojej práci podať väčší výkon. Moje myšlienky a pocity sú pozitívnejšie, samozrejme to všetko nemôžem pripísať iba kokosovému oleju, ale práve to bol začiatok mojej zdravšej životosprávy. Hlavne na vyprážanie ho neviem vynachváliť. Samozrejme, občas neodolám masti alebo chutnej slaninke, ale o tom inokedy :)

Hoci je kokosový olej vlastne tuk, je veľmi zdravý. Obsahuje totiž nasýtené mastné kyseliny so stredne dlhým reťazcom – kyselinu laurovú, kyselinu kaprylovú a kyselinu kaprinovú. Okrem toho v ňom nájdeme aj kyselinu myristovú a nasýtené mastné kyseliny s dlhým reťazcom – kyselinu palmitovú a stearovú.

Kyselina laurová, ktorá má v kokosovom oleji cca 50% zastúpenie, sa v tele mení na monolaurín, ktorý pomáha likvidovať vírusy, baktérie aj plesne. Zvyšuje hladinu "dobrého cholesterolu", čím napomáha správnej činnosti srdcovo-cievneho systému.

Kyselina kaprylová sa mení na monokaprín, ktorý je tiež antibakteriálny a antivírusový a pomáha zmierniť choroby ako sú herpes simplex, cytomegalovírus, chlamýdie, či dokonca vírus HIV.

Kyselina kaprinová pomáha bojovať proti kvasinkám Candida.

Kokosový olej teda predovšetkým zlepšuje trávenie a pomáha bojovať proti baktériám, vírusom a kvasinkovým ochoreniam.

 

Aké ďalšie zdravotné benefity ponúka?

  • pôsobí proti zápche
  • pomáha liečiť cukrovku typu II tým, že optimalizuje hladinu cukru v krvi
  • zmierňuje prejavy kožných chorôb ako sú akné, lupienka, ekzémy, mykotické ochorenia pokožky
  • zlepšuje hojenie rán a tetovaní
  • zmierňuje svrbenie, spôsobené alergiami a uštipnutím hmyzom
  • podporuje tvorbu hormónov v štítnej žľaze
  • zlepšuje imunitu
  • v kombinácii s horúcim bylinkovým čajom poskytne úľavu pri prechladnutíň
  • údajne pomáha aj pri liečbe rakoviny a Alzheimerovej choroby

 

Ako ho využívať?

Varte s ním pri vysokých teplotách alebo s ním vyprážajte. Patrí k tukom, ktoré sa len tak ľahko neprepália. Ideálny je napríklad aj na popcorn, či grilovaný syr.

Natrite si ho na chlieb namiesto masla alebo masti. Mnohí ľudia tvrdia, že napriek svojej jemnej kokosovej príchuti im chuťovo silno pripomína práve masť. Akurát je zdravší.

Pokojne ho môžete použiť aj do kávy alebo čaju. Dodá im šmrnc. A vám zas energiu.

 Má blahodarné účinky na vlasy. Stačí si ho do nich votrieť, nechať pôsobiť a umyť.

Vytvorte si z neho domácu zubnú pastu. Stačí, ak ho jedna k jednej skombinujete s jedlou sódou.

Preukázateľne štartuje metabolizmus. Stačí, ak si z neho ráno odjete dve lyžičky. A pri pravidelnej konzumácii rovnako preukázateľne podporuje činnosť štítnej žľazy.

Ak si ním budete vyplachovať pred čistením zubov ústa, mal by mať vplyv na nižšiu kazivosť zubov. Pôsobí totiž antibakteriálne. Zároveň lieči afty v ústach a na jazyku.

V zásade platí, že čím "panenskejší" je olej, tým lepší. Panenský kokosový olej sa vyrába z čerstvej dužiny a lisuje za studena – takýto "raw" olej má najvyššiu kvalitu, najlahodnejšiu arómu, ale aj najvyššiu cenu.

Zo sušenej kokosovej dužiny sa vyrába o niečo lacnejší olej typu RBD (Refined, Bleached, Deodorized = rafinovaný, bielený, deodorovaný), ktorý je pozbavený svojej typickej vône a preto ho v kuchyni využijú aj tí, ktorým kokos nevonia a nechutí.

Čoskoro pre Vás prinesieme porovnania cien a kvality v okrese Rožňava, takže nás sledujte naďalej. Do vtedy nakupujte u nás